Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

το κείμενο της πρωτομαγιάς


Η ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ
ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΡΩΝΕ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ

Οι εργασιακές συνθήκες στις μέρες μας ολοένα και χειροτερεύουν και μαζί μ' αυτές και η ίδια μας η ζωή. Τα κεκτημένα των προηγούμενων χρόνων, που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα από τα κάτω, δέχονται την αδυσώπητη επίθεση Κράτους και Κεφαλαίου. Σε καιρούς κρίσης το ξεζούμισμα των εργαζομένων αποτελεί μια αυτονόητη διαδικασία από πλευράς των αφεντικών. Η πραγματικότητα πλέον περιγράφεται με ατέλειωτες ουρές στον ΟΑΕΔ και στην ΔΕΗ για την αποπληρωμή χαρατσιών, με άστεγους, πλειστηριασμούς σπιτιών, ξενοφοβία, μα πάνω απ' όλα με φόβο, σιωπή και σκυμμένα κεφάλια, που έχουν ως μόνη ελπίδα πως κάποιος άλλος θα αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.
Στο βωμό της κρίσης τους, η πρωτομαγιά για μας δεν είναι μια επέτειος μνήμης. Αντ' αυτού αποτελεί μια ακόμη αφορμή για να μιλήσουμε για τους μικρούς, αόρατους καθημερινούς αγώνες που θάβονται μέσα στη λάσπη της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Για τους εργαζομένους που ενώνονται και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, που εναντιώνονται όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και που σπεύδουν να σταθούν αλληλέγγυοι σε όσους/-ες το έχουν ανάγκη. Ανακαλύπτοντας εκ του μηδενός την έννοια της αλληλεγγύης και πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας χωρίζουν, γίνεται φανερό πως ο καθημερινός αγώνας των ανθρώπων για ζωή και εργασία με όρους αξιοπρέπειας, ξεπερνά τα όρια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ακόμη κι αν οι εκμεταλλευτές μας δαιμονοποιούν την απεργία για να εκβιάσουν τους εργαζομένους και να επιβάλουν καθεστώτα εργασιακού μεσαίωνα, οι αγώνες των εκμεταλλευομένων θα τους βάζουν φρένο.
Για εμάς η ζωή με αξιοπρέπεια δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται και διεκδικείται. Η διεκδίκηση της αξιοπρέπειας μας ως εργάτες δεν μπορεί παρά να αποτελεί μονόδρομο στις μέρες μας. Μια διεκδίκηση συλλογική και από τα κάτω. Σήμερα είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε όλοι μαζί, οι εκμεταλλευόμενοι για την ίδια μας την ζωή. Να διεκδικήσουμε τα συμφέροντα μας και τα δικαιώματα ενθυμούμενοι πως κι αυτά δεν χαρίστηκαν αλλά κερδήθηκαν. Για έναν συνδικαλισμό βάσης ενάντια στον συνδικαλισμό της ανάθεσης, ενάντια στον γραφειοκρατικό ολοκληρωτισμό, τον εκφασισμό της εργασίας, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και φυσικά ενάντια στην λογική της ανάθεσης .Συλλογικά, οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά να οργανώσουμε τις προσπάθειές μας και τους αυτόνομους εργατικούς αγώνες από τα κάτω, εναντίων όλων των εκμεταλλευτών της κοινωνίας.

πρωτοβάθμειο σωματείο
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων
svedi2012.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου