Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΤΑ COURIER Ιωαννίνων: φτυσιές, βρισιές, προπηλακισμοίΤην Τρίτη 19-01-2016 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση έξω από το κατάστημα των ΕΛΤΑ COURIER Ιωαννίνων, με σκοπό τη δημοσιοποίηση περιστατικού τραμπουκισμού του εργοδότη Χ. Κάτσου εναντίον συναδέλφου. Courier, ντελιβεράδες και αλληλέγγυοι/ες (περίπου 40) σταθήκαμε μπροστά από το κατάστημα μοιράζοντας τις ανακοινώσεις του σωματείου μας σε πελάτες και διερχόμενους. Αντιπροσωπεία του ΣΒΕΔΙ εισήλθε στο κατάστημα απαιτώντας να προσέλθει άμεσα το αφεντικό της επιχείρησης για συνάντηση. Σχεδόν μετά από 50', με αστείες δικαιολογίες και προφάσεις, ουδείς εμφανίστηκε. Αποχωρήσαμε και δεσμευτήκαμε πως θα επιστρέψουμε μέχρι να βρούμε το αφεντικό.Ακολουθεί το κείμενο του σωματείου, το οποίο μοιράζεται μαζικά στην πόλη.ΦΤΥΣΙΕΣ, ΒΡΙΣΙΕΣ, ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΕΛΤΑ COURIER

Στις 14-01-2016 το αφεντικό των ΕΛΤΑ COURIER Ιωαννίνων Χρήστος Κάτσος επιτίθεται με βρισιές, φτυσίματα και προπηλακισμούς στο συνάδελφό μας, σκίζοντας του το μπουφάν. Αποπειράθηκε επίσης να τον γρονθοκοπήσει, πράγμα που δεν κατέστη εφικτό λόγω της ψύχραιμης διαχείρισης από την πλευρά του συναδέλφου. Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα της βάρδιας, στον πάνω όροφο του καταστήματος.

Ο συνάδελφος διανομέας -μέλος του σωματείου μας- από την πρώτη μέρα της πρόσληψης,  αγωνίζεται για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στο ακέραιο, πράγμα που η επιχείρηση συνειδητά αποφεύγει ώστε να αυξάνει την κερδοφορία της. Με διαρκείς κουβέντες με τους συναδέλφους, με συμμετοχή στην απεργία, με προσφυγές στην επιθεώρηση εργασίας, με εξώδικες διαμαρτυρίες και τη στήριξη του σωματείου, ο συνάδελφος αντιδρά στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ενδεικτικά, ο εργοδότης Χρήστος Κάτσος συστηματικά καθυστερεί τους μισθούς 2 και 3 μήνες. Δεν καταβάλει το σύνολο των δώρων και των επιδομάτων προς όλους τους εργαζόμενους. Δεν πληρώνει υπερωρίες. Ενώ μέχρι πριν μερικούς μήνες, έως και την προσφυγή του συναδέλφου στην επιθεώρηση εργασίας, απασχολούσε το προσωπικό 6ήμερο, χωρίς να αποζημιώνει για την 6η μέρα και απαιτούσε από τους courier να παρέχουν τζάμπα το προσωπικό τους δίκυκλο για την εκτέλεση της εργασίας. Ταυτόχρονα, δηλώνει πολυτελή οικογενειακά οχήματα ως εταιρικά, για να επωφελείται από τις φοροαπαλλαγές και παίρνει επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ για να αναπτύσσει την επιχείρηση του με νέους υπερσύχρονους υπολογιστές με οθόνες αφής… Φυσικά και οι μισθοί είναι οι χειρότεροι στον κλάδο στην πόλη μας!

Το αφεντικό των ΕΛΤΑ COURIER Ιωαννίνων Χρήστος Κάτσος έχει βάλει στο μάτι το συνάδελφο, γιατί τον θεωρεί «κακό παράδειγμα που θα ξεσηκώσει και τους άλλους». Το Δεκέμβρη του 2014, εντελώς καταχρηστικά προσπάθησε να απολύσει το συνάδελφο. Όμως η απόλυση ανακλήθηκε μετά από προσφυγή στην επιθεώρηση  εργασίας και τις αντιδράσεις του σωματείου μας. Έκτοτε με μηχανορραφίες, προσβολές, νομικές τρικλοποδιές, καψώνια και εκδικητικές συμπεριφορές προσπαθεί να τον ωθήσει στην οικειοθελή παραίτηση. Αφού τα σχέδια αυτά δεν πιάνουν τόπο πέρασε στους ευθείς τραμπουκισμούς, απλώνοντας τα ξερά του. Με αυτές τις μεθόδους προσπαθεί να επιβάλει σιωπή νεκροταφείου, ώστε να μη διεκδικεί κανένας.

Τα ΕΛΤΑ COURIER αποτελούν θυγατρική των ΕΛΤΑ και από την πρώτη μέρα των μνημονιακών μέτρων παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες που ανέλαβαν τα κατά τόπους πρακτορεία. Με την ιδιωτικοποίηση του δικτύου καταστημάτων των ΕΛΤΑ COURIER οι μισθοί των εργαζομένων κατρακύλησαν έως και 50% μέσα σε ένα βράδυ. Όσο για την εργατική νομοθεσία; Ποσώς που νοιάστηκε η μητρική ΕΛΤΑ... Υποτίμηση μισθών και εργασιακός μεσαίωνας προσφέρθηκαν ως βάση για την κερδοφορία των «ημέτερων» ιδιωτών, που φωτογραφικά πήραν τη δουλειά.

Δε μας τρομοκρατούν οι τραμπουκισμοί του Χ. Κάτσου
Τα νταηλίκια των αφεντικών δε θα περάσουν.
Κανένας συνάδελφος μόνος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

πρωτοβάθμιο σωματείο
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου