Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Καμιά απόλυση στους αγωνιζόμενους συναδέλφους Ιούλιος 2012

Το τελευταίο διάστημα στο Piazza De Caffe  (γνωστή επιχείρηση fast food-κρεπερί), εντείνονταν οι διαφορές μεταξύ της εργοδοσίας και των διανομέων της επιχείρησης . Ο εργοδότης της επιχείρησης με την πλήρη συναίνεση του υπευθύνου, αποφάσισε να προβεί σε τέσσερις απολύσεις διανομέων, τις οποίες ανακοίνωσε μετά τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της Πρωτομαγιάς. 
Αυτή η κίνηση αποτελεί την κορύφωση της διαμάχης με την συγκεκριμένη εργοδοσία, κίνηση η οποία είχε επαναληφθεί στο παρελθόν όταν οι διανομείς είχαν αποφασίσει να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην απεργία την ημέρα της Πρωτομαγιάς του 2011.
Ο εν λόγω εργοδότης το τελευταίο διάστημα αόριστα, έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του μαγαζιού και πιθανή μετατροπή του σε καφετέρια ή αναψυκτήριο που θα διανέμει μόνο καφέ, όπως και για ενδεχόμενες απολύσεις (και διανομέων αλλά και πωλητών) και αδυναμία πληρωμών του προσωπικού λόγω της κρίσης και μείωσης της δουλειάς. Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στην συγκεκριμένη επιχείρηση.
Με τα παραπάνω προσχήματα ενημέρωσε τους διανομείς ότι θα απολυθούν τέσσερις εξ αυτών «δίνοντας» τους τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι ποιοι θα απολυθούν. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τους διανομείς καθώς αποτελούσε συναίνεση στις απολύσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι γνώριζαν  το λόγο των απολύσεων ο οποίος ήταν η εν γένει στάση τους στην επιχείρηση. Μέλη συνδικαλιστικής οργάνωσης, διεκδικούσαν συνεχώς τα νόμιμα δικαιώματα τους και με συνεχείς συγκρούσεις με τον εργοδότη τους αλλά και με απεργίες ( 1-5-2010, 1-5-2011,1-5-2012, 11-7-2012).
Στις αόριστες συζητήσεις με τους διανομείς, όταν του ανέφεραν συνεχώς τις επιφυλάξεις τους για τον λόγο των επικείμενων απολύσεων, την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή πιθανή μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της επιχείρησης (της οποίας μάλλον αποτελούν μέρος της συμφωνίας) έκανε λόγο για μελλοντική πρόσληψη ατόμων που θα δουλεύουν με 2 και 3 ευρώ την ώρα, εργαζόμενους κάτω των 25 ετών που θα δημιουργούν «λιγότερα προβλήματα» κ.α. Οι συνάδελφοι διανομείς του τόνισαν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα διεκδικήσουν πίσω τις δουλειές τους. Ο εργοδότης ανένδοτος απειλούσε : «κάντε ότι θέλετε», «θα αλλάξω το μαγαζί», «θα κάνω ότι θέλω» κτλ. Παράλληλα στην επιχείρηση διανομείς ζητούσαν δουλειά διότι η επιχείρηση ζητούσε διανομείς!
Οι εργαζόμενοι απείργησαν στις 11-7-2012 διεκδικώντας την παραμονή τους ενημερώνοντας δημόσια τις επιφυλάξεις και προθέσεις τους. Στις 16-7-2012 ο εργοδότης κάλεσε 4 διανομείς να υπογράψουν τις απολύσεις τους χωρίς να διατηρήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και τις νόμιμες επιφυλάξεις τους. Φυσικά, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους, δεν παραιτήθηκαν από κανένα νόμιμο δικαίωμά τους. Παρά τη γνώση του εργοδότη ότι η κίνηση των εργαζομένων ήταν νομιμότατη, προσπάθησε να τους οδηγήσει στην παραίτηση από τα νόμιμα δικαιώματά τους τόσο με απειλές όπως «αν δεν υπογράψετε με τον τρόπο μου δε θα πάρετε τις νόμιμες αποζημιώσεις σας και τις μισθοδοσίες που σας χρωστάω» , «κάντε ότι θέλετε, διεκδικήστε αν νομίζετε ότι μπορείτε πίσω τις δουλειές σας, εγώ θα αλλάξω το όνομα του μαγαζιού, το Α.Φ.Μ, την ιδιοκτησία κτλ.» όσο και με προσπάθεια να χρησιμοποίει ως μοχλό πίεσης για συναίνεση των συναδέλφων μας την υποτιθέμενη «χάρη» για την παραμονή ενός εκ των τεσσάρων εργαζομένων.
Οι διανομείς που παρέμειναν στην επιχείρηση δέχτηκαν και αυτοί την οργή του εργοδότη από την μη συναίνεση των υπολοίπων και ήδη μειώθηκε το μεροκάματο τους και ματαιώθηκε η «υπόσχεση» για ωράριο πλήρους απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν επιφυλάξεις. Οι απολύσεις είναι εκδικητικές για την συνδικαλιστική στάση και δράση των εργαζομένων και για την άρνηση τους να συναινέσουν στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις του εργοδότη. Όμως κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων βρέθηκε αντιμέτωπος με την πλήρη συντροφικότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα των διανομέων της επιχείρησης όπως βρισκόταν τόσο καιρό. Θα μας βρει μπροστά του…
Καμιά απόλυση συναδέλφων για συνδικαλιστική δράση.
Καμιά απόλυση εργαζόμενου για αγωνιστική στάση και δράση  

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων
Σ.Β.Ε.Δ.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου