Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Κείμενο για Piazza de caffe Δεκέμβρης 2012

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΠΙΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ Γ@W# ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Τον τελευταίο καιρό οι εργασιακές συνθήκες έχουν χειροτερέψει για όλους μας, ανεξάρτητα του κλάδου στον οποίο εργαζόμαστε. Στον επισιτισμό δε, όπου τελικά δεν υπογράφτηκε νέα Σ.Σ.Ε.- ο κλάδος της μαζικής εστίασης εμφανίζει 60% μαύρη εργασία, περισσότερη από οποιοδήποτε άλλο κλάδο – οι μισθοί βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και οι απαιτήσεις των αφεντικών σε γεωμετρική άνοδο. Προσφιλής έκφραση είναι πως <<πλέον η πλάστιγγα έχει γυρίσει εναντίον των εργαζομένων, πως δεν έχει κανένα νόημα η αντίδραση απέναντι σε οποιαδήποτε απαίτηση και καλούνται να υποκύψουν καθώς από πίσω περιμένει ουρά υποψηφίων>>.
Εμείς σε πείσμα των καιρών, θεωρήσαμε πως είναι η κατάλληλη περίοδος για αγώνα. Η κάθε λογής εξουσία με το πρόσχημα της κρίσης βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί και να πάρει πίσω ότι έχει κερδιθεί με αίμα, βία και σκληρό αγώνα. Αν τώρα τους αφήσουμε να επελάσουν, η επιπλέον εξαθλίωση των <<από κάτω>> θα είναι γεγονός και χωρίς συλλογικές διεκδικήσεις, δεν θα υπάρξει ουσιαστική αντίσταση και ανάκαμψη στον κατήφορο των εργασιακών, όσο και των κοινωνικών σχέσεων γενικότερα.
Όπως είναι γνωστό από τα μέσα ιουλίου στα piazza del café στα ιωάννινα, έχουν γίνει 4 απολύσεις, σε διανομείς λόγω της συνεχούς αγωνιστικής τους δράσης και έχουν αντικατασταθεί από ισάριθμο προσωπικό. Οι 4 έχουν κινηθεί νομικά με αγωγή, για καταχρηστική απόλυση, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους και το σωματείο που ανήκουν, μαζί με αλληλέγγυο κόσμο, έχει προβεί σε παρεμβάσεις έξω από το μαγαζί.
Επίσης υπάρχουν και άλλοι 2 εναπομείναντες – από τους παλιούς – διανομείς, οι οποίοι με διάφορα τεχνάσματα εξωθούνται στη λήξη της εργασιακής τους σχέσης. Ο μικρός τους αριθμός δίνει την ελπίδα στους υπευθύνους της επιχείρησης ότι θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα ψυχολογικό πόλεμο. Οι συνεχείς αλλαγές ωραρίων, το να δουλεύουν ξεχωριστά, η άρνηση παροχής τροφής και η χαρακτηριστική αργοπορία στην καταβολή των μισθών(συνεχώς 3 μήνες απλήρωτοι), κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Βλέποντας ότι αυτά δεν ήταν αρκετά, προχώρησαν ακόμη παραπέρα ιδρύοντας μια κατάπτυστη, εργοδοτική <<ένωση εργαζομένων της επιχείρησης>>, με τη βοήθεια της οποίας υπογράφηκε επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με μισθό ίσο με της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., - η οποία ισχύει μόνο γι’αυτούς (οι άλλοι πληρώνονται τα υπόλοιπα μαύρα) - δηλ. πολύ χαμηλότερο από της Σ.Σ.Ε. επισιτισμού, με την οποία αμοίβονταν ως τώρα οι διανομείς, η οποία μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ- ενώ υπογράφηκε τον 9/12, έχει εφαρμογή από τον 8/12.
Με τους νέους νόμους του μνημονίου, δίνεται στα αφεντικά δικαιώματα για τέτοιου είδους νομικούς ελιγμούς, με σκοπό της παραπέρα υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης.
Εμείς ως Σ.Β.Ε.Δ.Ι. είμαστε ενάντια σε οποιουδήποτε είδους εργοδοτικά σωματεία και ενώσεις εργαζομένων που έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης.
Εμείς ως Σ.Β.Ε.Δ.Ι. θεωρούμε παράνομες κάθε τέτοιου είδους συμβάσεις – τη στιγμή μάλιστα που οι συγκεκριμένοι διανομείς, δεν υπέγραψαν αλλά ούτε ενημερώθηκαν για όλα τα παραπάνω και δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε:
  •  την ισχύ της Σ.Σ.Ε. επισιτισμού ήτοι μηνιαίος μισθός 843.2 ευρώ μεικτά για πλήρη απασχόληση ή 5.07 ευρώ/ώρα για μερική
  •  την επαναπρόσληψη των 4 απολυμένων διανομέων
  •  την δωρεάν χορήγηση τροφής
  •  την καταβολή όλων των δεδουλευμένων
θα συνεχίσουμε δυναμικά με κάθε τρόπο ώσπου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας..

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

                                                                    ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Σ.Β.Ε.Δ.Ι.
                                               Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Διανομέων Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου